Recesiunea în România, o posibilitate reală: argumentul experților, legătura cu inflația explozivă

de: Alexandru Puiu
18 04. 2022

Problemele financiare ale României par să se apropie de apogeu, cu o inflație explozivă și prețuri mai mari la carburant, energie, pâine și nu numai. În realitate, dezastrul se pare că este abia la început, iar țara noastră riscă să intre în recesiune economică.

Fostul premier Florin Cîțu este președintele Senatului și, din această poziție privilegiată, s-a aruncat la mai multe pronosticuri informate pe marginea viitorului economic al țării. Cea mai tristă prognoză vizează ”o recesiune pe termen scurt”. Motivul pentru care aceasta s-ar putea produce în România are legătură cu reducerea inflației actuale și o nevoie acută de control a deficitului bugetar.

Inflația, criza economică, recesiunea – particularități ale României în 2022

”Ca să ai creştere economică şi să menţii creşterea economică, depinde ce decizii iei. Am avertizat de la începutul anului că dacă luăm decizii bune, putem să evităm o criză, o recesiune. Lucrurile s-au agravat din momentul în care am avertizat şi până astăzi, ceea ce înseamnă că pentru a reduce inflaţia ne va costa mai mult. Acest cost s-ar putea să fie o recesiune pe termen scurt.

Dacă nu rezolvi o problemă mică la timpul ei, costă mai mult să rezolvi o problemă mai mare în viitor. În PNL vom cere să vedem impactul măsurilor sociale, care sunt aşteptările pentru creşterea economică, pentru inflaţie, pentru dobânzi. Nu poţi să arunci nişte măsuri în piaţă fără să ai calculat care este impactul pentru inflaţie, creştere economică, şomaj etc.”, a afirmat Florin Cîţu la Senat, în urmă cu câteva zile.

Fostul lider al liberalilor a afirmat că este optimist în privința finanțării măsurilor sociale anunțate săptămâna trecută de coaliția de guvernare. ”Cel mai important lucru este acum, dacă nu vrem să avem un derapaj total, să nu avem o depăşire a deficitului bugetar. În momentul în care dai semnalul că nu ne mai ţinem de deficitul bugetar pe care ni l-am asumat la începutul anului, veţi vedea că încrederea în România va scădea din ce în ce mai mult. Şi aşa avem dobânzi foarte mari, dacă ne împrumutăm, dobânzile vor exploda.

E important să menţinem încrederea şi să-i convingem pe investitori că acest pachet de 17 miliarde de lei va fi menţinut în deficitul bugetar pe care îl avem. (…) Orice derapaj, în momentul acesta, ne va costa foarte mult, pentru că deja lucrurile au intrat într-o direcţie dificilă, inflaţie peste 10%, dobânzile ca acum 10-12 ani. E complicat să administrezi situaţia şi, dacă nu iei deciziile corecte, va fi din ce în ce mai greu să ai creştere economică. Faptul că anunţăm acum pe toate canalele – că toţi liderii politici admit că va fi o criză – nu încălzeşte pe nimeni. Nu asta îi încălzeşte pe oameni, ei vor să rezolvi criza, să eviţi criza. Încă e timp să faci acest lucru”, a concluzionat șeful Senatului.